KARSTIC AQUIFER OF ORFANA-IPERIA OF WEST THESSALY. THE RESEARCH AND ANALYSIS OF THE HYDRODYNAMIC AND HYDROCHEMICAL STATUS BEFORE THE APPLICATION OF ARTIFICIAL GROUND WATER RECHARGE - Papagiannis, N.; Koumantakis, I.; Vasileiou, E. (Bulletin of the Geological Society of Greece, 2016)
Αντικείμενο της εργασίας είναι η διερεύνηση του υδροδυναμικού και υδροχημικού καθεστώτος του καρστικού υδροφορέα Ορφανών-Υπέρειας Δυτικής Θεσσαλίας πριν την εφαρμογή τεχνητού εμπλουτισμού. Ο εμπλουτισμός θα γίνεται μέσω εκτροπής μέρους της χειμερινής παροχής του Ενιπέα ποταμού και τα προκείμενα τεχνικά έργα είναι υπό κατασκευή. Οι γεωλογικές και υδρογεωλογικές συνθήκες της περιοχής διερευνήθηκαν και περιγράφονται, ενώ σχεδιάστηκε ο γεωλογικός και υδρογεωλογικός χάρτης όπως και ο αντίστοιχος του υδρογραφικού δικτύου με τη χρήση GIS. Ακόμη, παρουσιάζεται η υδρολογική ανάλυση της λεκάνης του ποταμού Ενιπέα για την οποία χρησιμοποιήθηκε το υδρολογικό πρόγραμμα "Υδρογνώμων". Πιεζομετρικοί χάρτες σχεδιάστηκαν με τη χρήση GIS και του λογισμικού "Surfer". Οι σταθμημετρήσεις παραχωρήθηκαν από το ΙΓΜΕ και τους ΤΟΕΒ της περιοχής. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε δειγματοληψία νερού στην περιοχή και μετά από ανάλυση, κατασκευάστηκαν οι καμπύλες φυσικών χαρακτηριστικών και χημικών συστατικών του υπόγειου νερού της περιοχής, καθώς και υδροχημικά διαγράμματα με τη χρήση του λογισμικού “Aquachem”. Τέλος, περιγράφεται η μέθοδος του τεχνητού εμπλουτισμού που θα εφαρμοστεί. Η ανάλυση του υδροδυναμικού και υδροχημικού καθεστώτος του καρστικού υδροφορέα πριν την εφαρμογή τεχνητού εμπλουτισμού είναι πολύ σημαντική για την μελλοντική ποιοτική και ποσοτική σύγκριση των υπόγειων νερών σήμερα, με τα υπόγεια νερά της περιοχής μετά τον εμπλουτισμό και την εξαγωγή συμπερασμάτων