THE USE OF "ANTECEDENT PRECIPITATION INDEX" AND "DELAY FACTOR" TO ESTIMATE RUNOFF FROM RAINFALL; A CASE STUDY FROM EIGHT DRAINAGE BASINS - ACHAIA, PELOPONESSOS, GREECE - Nikas, K.; Antonakos, A.; Lambrakis, N.; Kallergis, G. (Bulletin of the Geological Society of Greece, 2020)
Αντικείμενο της παρούσας εργασίας αποτελεί η διερεύνηση της σχέσης «βροχόπτωση - απορροή» σε οκτώ υδρολογικές λεκάνες της ΒΑ Αχαΐας μετά από την εισαγωγή του δείκτη "Antecedent Precipitation Index" (API) και του παράγοντα "delay factor " στη πιο πάνω η σχέση. Οι μετρήσεις βροχόπτωσης και απορροής έγιναν την περίοδο 1996-1999. Η μετρημένη απορροή, στην έξοδο των λεκανών αυτών, φαίνεται από τα σχετικά διαγράμματα να ακολουθεί την πορεία της βροχόπτωσης, όπως αυτή καταγράφηκε στον πλησιέστερα για κάθε L·κάvη βροχομετρικό σταθμό, με μια υστέρηση, που κυμαίνεται, από 30 έως 60 μέρες. Για να ληφθεί υπόψη η υστέρηση αυτή, εισάγεται η έννοια του δείκτη API Μετά από διαδικασίες βέλτιστης ταύτισης, μεταξύ των διαγραμμάτων βροχόπτωσης και απορροής ο δείκτης API προσδιορίζεται για κάθε λεκάνη, από μία μαθηματική σχέση. Με την εισαγωγή του δείκτη API επιτυγχάνεται υψηλός συντελεστής συσχέτισης μεταξύ των παραμέτρων της βροχόπτωσης και της απορροής και από την σχέση που εξάγεται είναι δυνατό να γίνουν προβλέψεις για την αναμενόμενη απορροή, στηριζόμενες σε πραγματικά ή υποθετικά (σενάρια) δεδομένα βροχόπτωσης. Ο παράγοντας "delay factor "δηλαδή η χρονική υστέρηση της απορροής ως προς την βροχόπτωση, όπως προκύπτει από τις εξισώσεις υπολογισμού του API παρουσιάζει υψηλή συσχέτιση με γεωμορφολογικά και υδρογεωλογικά χαρακτηριστικά της λεκάνης.