NEOTEKTONIKH ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΦΥΛΛΟΥ ΑΙΓΙΟ (Β. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ) - Τρίκολας, Κ.; Αλεξούλη-Λειβαδίτη, A. (Bulletin of the Geological Society of Greece, 2004)
Μετά από γεωλογική χαρτογράφηση του φύλλου ΑΙΓΙΟ, παρουσιάζεται η νεοτεκτονική εικόνα και η εξέλιξη της περιοχής αυτής, όπως προέκυψε από τα στρωματογραφικά στοιχεία των μεταλπικών ιζημάτων και τα κινηματικά στοιχεία των ρηγμάτων. Διαπιστώθηκαν δομές τεκτονικών κεράτων και βυθισμάτων, που διαμορφώνονται από κανονικά ρήγματα ΔΒΔ - ΑΝΑ διεύθυνσης, μεγάλης κλίμακας. Νεώτερα πλαγιοκανονικά ρήγματα ΔΒΔ - ΑΝΑ, ΒΔ - ΝΑ και Β, ΒΑ - Ν, ΝΑ διεύθυνσης δημιουργούν μεγάλα και μικρά ρηξιτεμάχη, και προκαλούν στροφές αυτών σε Ν, ΝΑ και Α κατεύθυνση. Διαμορφώνονται δομές rollover σε όλη τη περιοχή του φύλλου. Η περιοχή εξελίσσεται από Ν προς Β. Η νεοτεκτονική δομή φαίνεται να έχει διαμορφωθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη από το Αν. Μειόκαινο μέχρι το Κατ. Πλειστόκαινο, και η δεύτερη από το Κατ. Πλειστόκαινο μέχρι σήμερα.