Η επαγγελματική ανάπτυξη και ικανοποίηση των αποσπασμένων εκπαιδευτικών από την ενασχόλησή τους με την πρακτική άσκηση των φοιτητών


Ειδικό Τεύχος
Δημοσιευμένα: May 5, 2014
Λέξεις-κλειδιά:
Αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί πρακτική άσκηση επαγγελματική ανάπτυξη επαγγελματική ικανοποίηση
Καφένια Μπότσογλου
Ελευθερία Μπεαζίδου
Ιωάννης Τσολακίδης
Περίληψη

Οι πρακτικές ασκήσεις των φοιτητών των παιδαγωγικών τμημάτων  είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την  εμπλοκή και υποστήριξη των αποσπασμένων εκπαιδευτικών. Η παρουσία τους αποτελεί έναν συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο πανεπιστήμιο και στο σχολείο και είναι εκείνοι που με την καθημερινή τους επαφή  με τους φοιτητές, τους βοηθούν να διερευνήσουν και να χτίσουν σταδιακά το ατομικό διδακτικό τους προφίλ. Επιπρόσθετα, η εμπειρία τους μέσα στην τάξη, αλλά και τα αυξημένα προσόντα που συνήθως έχουν (μεταπτυχιακές σπουδές, διδακτορικοί τίτλοι) τους καθιστούν πολύτιμους συνεργάτες των μελών ΔΕΠ ενός τμήματος.

Όμως, ποια είναι τα κίνητρα που κάνουν ένα εκπαιδευτικό  να επιλέγει να αφήσει την σχολική τάξη και να αποσπαστεί σε κάποιο παιδαγωγικό τμήμα; Ποιες είναι οι προσδοκίες του  κατά  την περίοδο της απόσπασής του στο  Πανεπιστήμιο; Πως αξιολογεί αυτήν την εμπειρία και τι ρόλο μπορεί να παίξει στην επαγγελματική του ανάπτυξη; Πως πιστεύει ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί καλύτερα;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα  που επιχειρούμε να απαντήσουμε στο πλαίσιο της συγκεκριμένης έρευνας. Πρόκειται για μία μελέτη περίπτωσης, αφού το δείγμα αποτελείται από αποσπασμένους εκπαιδευτικούς των Παιδαγωγικών Τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.  Για τη διεξαγωγή της έρευνας, χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο  του οποίου τα αποτελέσματα τα επεξεργαστήκαμε με το στατιστικό πακέτο, SPSS 20.

Τα αποτελέσματα της έρευνας φωτίζουν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες οπτικές από την πλευρά των αποσπασμένων εκπαιδευτικών  σχετικά με την καλύτερη αξιοποίηση τους , αλλά και τις δυνατότητες επαγγελματικής ανάπτυξης και ικανοποίησης που οι ίδιοι μπορούν να έχουν.

Λεπτομέρειες άρθρου
  • Ενότητα
  • Άρθρα
Λήψεις
Τα δεδομένα λήψης δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.
Βιογραφικό Συγγραφέα
Καφένια Μπότσογλου
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια
Τα περισσότερο διαβασμένα άρθρα του ίδιου συγγραφέα(s)