Οι εκπαιδευτικές αξίες των εκθεμάτων ως γέφυρες για τη σύνδεσή τους με τις φυσικές επιστήμες και το σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων - Κορνελάκη Αθηνά - Χριστίνα (Έρευνα στην Εκπαίδευση, 2023)
Η παρούσα εργασία διερευνά τρόπους γεφύρωσης των συλλογών μη επιστημονικών μουσείων με επιστημονικές έννοιες, αναλύοντας τις εκπαιδευτικές αξίες των εκθεμάτων τους και εντοπίζοντας έκδηλες ή άδηλες γέφυρες μεταξύ των εκθεμάτων και των θεμάτων φυσικών επιστημών των πρώτων βαθμίδων εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζονται πρόσφατες διεθνείς έρευνες καθώς και αποτελέσματα προγενέστερων ερευνών των συγγραφέων, τόσο για τον εντοπισμό των γεφυρών όσο και για την αξιοποίησή τους στο σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων φυσικών επιστημών για μαθητές προσχολικής και πρωτο-σχολικής ηλικίας. Πιο συγκεκριμένα, περιγράφεται η περίπτωση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων και η ανάλυση των εκθεμάτων του καθώς και ένα παράδειγμα προγράμματος εκπαίδευσης φυσικών επιστημών που υλοποιήθηκε σε αυτό. Οι γέφυρες που εντοπίστηκαν, αφορούν τις τρεις από τις τέσσερις θεματικές του Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών για τις φυσικές επιστήμες της προσχολικής εκπαίδευσης, ζωντανοί οργανισμοί, αντικείμενα και υλικά, έννοιες και φαινόμενα από τον φυσικό κόσμο.