Contraction and release: relation movements between students - parents – teachers - Christou, Maria; Trempela, Kalli (Έρευνα στην Εκπαίδευση, 2026)
Στο παρόν άρθρο παρουσιάζονται τα πρώτα ευρήματα μιας ποιοτικής έρευνας σε εξέλιξη, σκοπός της οποίας είναι η ανάδειξη του ρόλου των σχέσεων που αναπτύσσονται μεταξύ εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών, ως παράγοντα που επηρεάζει τη μετάβαση των μαθητών σε ένα ανώτερο στάδιο εξέλιξης της προσωπικότητάς τους. Ως μέσα συλλογής δεδομένων αξιοποιούνται γραπτά τεκμήρια από δραστηριότητες κριτικής και δημιουργικής προσέγγισης χορευτικών έργων τέχνης σε βιωματικά εργαστήρια στα οποία συμμετέχουν ομάδες εκπαιδευτικών και γονέων και ερωτηματολόγια αναστοχασμού των συμμετεχόντων. Το θεωρητικό πλαίσιο της έρευνας στηρίζεται στον συνδυασμό των θεωρήσεων των Robert Kegan, Jack Mezirow, Carl Rogers και στην επεξεργασία χορευτικών έργων τέχνης μέσω δραστηριοτήτων δημιουργικής γραφής. Από τα μέχρι στιγμής ευρήματα, αναδεικνύεται ότι ο τρόπος που ο χώρος, ο χρόνος και ο ρυθμός που συντελείται η άτυπη μάθηση εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος, επηρεάζουν τη μετάβαση των παιδιών σε ανώτερα στάδια συνειδητοποίησης, τη διαμόρφωση της ταυτότητάς τους και εμμέσως τη στάση τους απέναντι στον σχολικό θεσμό. Παράλληλα, αναδεικνύεται η σημασία αξιοποίησης της τέχνης του χορού ως μέσο ενεργοποίησης δυνάμεων συστολής ή απελευθέρωσης από ενδεχόμενες δυσλειτουργικές παραδοχές αναφορικά με τον τρόπο που ο γονεϊκός ή ο εκπαιδευτικός ρόλος επηρεάζουν τη στάση των παιδιών απέναντι στον σχολικό θεσμό.