Εκπαίδευση και πόλεμος: η περίπτωση του εκπαιδευτικού προβλήματος στην πόλη των Ιωαννίνων κατά τα έτη 1940 έως 1949 - Giannakou, Maria (Έρευνα στην Εκπαίδευση, 2015)
Η πόλη των Ιωαννίνων βρίσκεται στο βόρειο-δυτικό τμήμα της Ελλάδας, όπου τα χρόνια 1940-44, βρισκόταν υπό την κατοχή των δυνάμεων του Άξονα και διαδοχικά επηρεάστηκε από τον Εμφύλιο Πόλεμο (1946-49). Το άρθρο εξετάζει τις επιδράσεις του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου πολέμου στην εκπαίδευση στα Ιωάννινα. Εντός αυτού του πλαισίου, η έρευνα εστιάζει στη γενική λειτουργία των σχολείων, κυρίως στη φοίτηση των μαθητών και στην επίδραση της καθημερινότητας του πολέμου στη ζωή των μαθητών. Η μέθοδος της ιστορικής έρευνας που χρησιμοποιείται είναι η ποιοτική ανάλυση εντός του πλαισίου της μικρο-ιστορίας όπου τα δεδομένα προσφέρουν την ιστορία του ευρύτερου κοινωνικού πλαισίου, ενώ προσδίδουν την αίσθηση του προσωπικού χαρακτήρα στη μελέτη του παρελθόντος. Η έρευνα αποκαλύπτει τις διαστάσεις ενός άδικου πολέμου στην κοινωνία και την εκπαίδευση και τα μακροχρόνια αποτελέσματά του.