Προοπτικές της κοινωνικής Ευρώπης μετά την κρίση - Ματσαγγάνης Μάνος (Ελληνική Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης, 2017)
Η πρόσφατη κρίση φαίνεται να έχει πυροδοτήσει νέο κύκλο αμφισβήτησης του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, καθώς και της ικανότητάς του να εγγυάται υψηλό βαθμό κοινωνικής συνοχής σε αντίξοες συνθήκες. Η εργασία αυτή ελέγχει τη βασιμότατα μιας τέτοιας εκτίμησης. Αρθρώνεται σε τρία μέρη: πρώτον, επιχειρεί μια επισκόπηση των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης στην Ευρώπη ’ δεύτερον, προχωρά σε αποτίμηση του ρόλου των πολιτικών απασχόλησης και των κοινωνικών πολιτικών στον μετριασμό των συνεπειών αυτών’ και, τρίτον, διερευνά τις προοπτικές της κοινωνικής Ευρώπης μετά την κρίση. Η εργασία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, σε σύγκριση με το παρελθόν, οι κοινωνικές συνέπειες της κρίσης των τελευταίων ετών ήταν ηπιότερες, και ότι αυτό μπορεί να αποδοθεί στη θεσμική ισχύ των ευρωπαϊκών συστημάτων κοινωνικής προστασίας.