Φύλο, υποκειμενικότητα, ζωή στο όριο: αναζητώντας τον φεμινισμό την εποχή της κρίσης - Αθανασάτου Ιωάννα (Ελληνική Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης, 2017)
Στο άρθρο επιχειρείται η διερεύνηση της έννοια του φύλου από την οπτική της βιοπολιτικής διάστασης της κρίσης, χρησιμοποιώντας τις επεξεργασίες του G. Agamben για την κατάσταση εξαίρεσης, της J. Butler για την επισφαλή, ευάλωτη ζωή και της Α. Αθανασίου για τη ζωή στο όριο. Λαμβάνοντας υπόψη τις εξελισσόμενες έρευνες για την επιδείνωση της θέσης των γυναικών την περίοδο της κρίσης -επιδείνωση που απορρέει από τις μεταβολές στην αγορά εργασίας, τη συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας καθώς και την ένταση της εμπορευματοποίησης των τρόπων αναπαράστασης των γυναικών στο σύγχρονο σύστημα των μέσων και των τεχνολογιών της εικόνας- ανιχνεύεται η διατύπωση νέων υποθέσεων και προσεγγίσεων σχετικά με το περιεχόμενο της έμφυλης ανισότητας και του φεμινιστικού λόγου (λόγων) που αντιτάσσεται σε αυτή.