Η επιρροή του εθνικισμού στην πολιτική ολοκλήρωση της Ευρώπης - Ψαρρού Νέλλη (Ελληνική Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης, 2017)
Το άρθρο εξετάζει την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικότερα, επιχειρεί να κατανοήσει το νόημα και την ουσία της πολιτικής ολοκλήρωσης της Ε.Ε., συνεισφέροντας σε μια έντονη και ενδιαφέρουσα συζήτηση -έντονη γιατί συχνά εμπλέκει τις πολιτικές απόψεις και ιδεολογίες των συμμετεχόντων σε αυτή ή, τουλάχιστον, τις ελπίδες και προσδοκίες τους, αλλά και ενδιαφέρουσα γιατί αφορά τις σύγχρονες πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις που επηρεάζουν καθημερινά τους πολίτες των κρατών-μελών της Ε.Ε και το μέλλον τους. Το άρθρο υποστηρίζει ότι η Ε.Ε. τείνει να εξελιχτεί σταδιακά σε ένα κράτος, και μάλιστα εθνικό κράτος, και ότι οι φορείς των πολιτικών ιδεολογιών στην Ευρώπη έχουν εμπλακεί, μάλλον ασυνείδητα, σε ένα «χτίσιμο της Ευρώπης» με έναν μάλλον εθνικιστικό τρόπο. Η επιχειρηματολογία χρησιμοποιεί τις κλασικές θεωρίες για τον εθνικισμό, τη συγκριτική πολιτική ανάλυση αλλά και την ανάλυση λόγου.