Ασύμμετρη ισχύς, ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και εθνική κυριαρχία: Η περίπτωση της ευρωζώνης - Μαρής Γεώργιος (Ελληνική Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης, 2018)
Κύριος σκοπός αυτής της μελέτης είναι να προσφέρει μια διαφορετική ερμηνεία της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, με την παράθεση ενός εναλλακτικού προτύπου συστηματικής εξέτασης του φαινομένου στο οποίο τονίζεται η σημασία της ασυμμετρίας ως προσδιοριστικού της παράγοντα. Εξετάζεται κυρίως πως η ανάπτυξη ασύμμετρων δυναμικών σχέσεων ανάμεσα στους κύριους δρώντες επηρεάζει τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Στο ιδιότυπο σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ασυμμετρία αποκτά τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σχέση με την ασυμμετρία που παρατηρείται στο διεθνές πλαίσιο, συνθήκη η οποία αλλάζει τη φύση της ενοποιητικής διαδικασίας και του προτύπου διακυβέρνησης. Η σημασία της ασυμμετρίας γίνεται εντονότερη στην τρέχουσα περίοδο στην οποία η διαχείριση των ποικίλων κρίσεων και προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ΕΕ αποτελεί πεδίο έντονου προβληματισμού και αντιπαράθεσης.