Η δομή του ιδεολογικού χώρου στην Ελλάδα : χαρτογράφηση των προτιμήσεων πολιτικής κομμάτων και ψηφοφόρων - Ανδρεάδης, Γιάννης; Τεπέρογλου, Ευτυχία; Τσατσάνης, Μάνος (Ελληνική Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης, 2017)
Το αντικείμενο της μελέτης συνοψίζεται σε μια ενδελεχή σκιαγράφηση του ιδεολογικού χώρου στην Ελλάδα, με κεντρικό ερευνητικό ερώτημα τη διερεήνηση των ιδεολογικών προτιμήσεων και προτεραιοτήτων των πολιτικών κομμάτων κατά την τελευταία δεκαετία. Συμπληρωματικά μελετώνται οι ιδεολογικές προτιμήσεις και του εκλογικού σώματος για το 2009. Η εμπειρική μελέτη βασίζεται στην αξιοποίηση της βάσης δεδομένων του Euromanifestos Project και του PIREDEU και της έρευνας του European Election Study 2009. Η ανάλυση των δεδομένων των ευρωπαϊκών μανιφέστων στοχεύει στην απεικόνιση σε κοινό δισδιάστατο χώρο των σχετικών αποστάσεων (ή της σχετικής εγγύτητας) μεταξύ συγκεκριμένων ιδεολογικών θεματικών κατηγοριών και πολιτικών κομμάτων. Αντίστοιχα, μέσω της ανάλυσης της έρευνας του εκλογικού σώματος αναδεικνύεται η δομή της «πολιτικής ζήτησης» του ελληνικού πολιτικού συστήματος.