«Είναι ένας νέος τρόπος να ακουστεί η φωνή μου»: έμφυλες διαστάσεις της συλλογικής και ατομικής δράσης στην Αθήνα της κρίσης - Κακεπάκη, Μανίνα (Ελληνική Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης, 2017)
Στο άρθρο καταγράφονται οι μορφές κοινωνικής αντίδρασης και κινητοποίησης στην Αθήνα εν μέσω κρίσης, με βασικό ερευνητικό ερώτημα το κατά πόσο η μεταβλητή του φύλου συνιστά στοιχείο διαφοροποίησης. Τα δεδομένα προέρχονται από έρευνα που διεξήχθη την άνοιξη του 2012 σε αντιπροσωπευτικό δείγμα νοικοκυριών της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων και με τη χρήση κλειστού ερωτηματολογίου. Από την ανάλυση δεν προκύπτει στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ φύλου και μορφών δράσης, καθώς διαπιστώνεται ότι τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο γυναίκες και άνδρες υιοθετούν ανάλογες συμμετοχικές πρακτικές, με τις γυναίκες να εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά μόνο σας θεσμικές πολιτικές πρακτικές. Παράλληλα διερευνώνται τα κίνητρα ανάληψης των εν λόγω δράσεων και ο τρόπος με τον οποίο νοηματοδοτείται η ανάληψη τους από τα έμφυλα υποκείμενα.