Η ιδιότητα του πολίτη από την Αρχαιότητα έως τη σύγχρονη ευρωπαϊκή εκδοχή της: ιστορική εξέλιξη, χωροχρονικές εκφάνσεις και συνοδευτικές αξίες - Καλογιάννης, Δημήτρης Ν. (Ελληνική Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης, 2017)
Κάθε συζήτηση για το περιεχόμενο μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής εκδοχής της ιδιότητας του πολίτη είναι χρήσιμο να ανατρέξει σε προηγούμενες εκφάνσεις της εν λόγω ιδιότητας. Και αυτό διότι η σύγχρονη ευρωπαϊκή ιδιότητα του πολίτη δεν αποτελεί προϊόν παρθενογένεσης, αλλά έχει ως παρακαταθήκη παλιότερα μοντέλα, όπως αυτά εμφανίστηκαν ήδη από την αρχαία Αθήνα. Υπό το πρίσμα αυτό ο στόχος της μελέτης είναι διττός: επιχειρούνται αφενός η ανάδειξη των στοιχείων εκείνων που αποτελούν το ιστορικό υπόβαθρο της σύγχρονης έννοιας του πολίτη και αφετέρου η διερεύνηση του τι είδους μοντέλο πολίτη προωθείται από τους υπερεθνικούς και διακυβερνητικούς θεσμούς της Ε.Ε. Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα προκύπτει ότι από τους διακυβερνητικούς θεσμούς θεσμοθετείται μια τυπική και παράγωγη ιδιότητα του πολίτη, ενώ από τους υπερεθνικούς προωθείται μια ενεργή εκδοχή του.