Εθνική οικονομική πολιτική και κρίση χρέους: έπεται κρίση της δημοκρατίας; - Παναγιωταρέα, Ελένη (Ελληνική Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης, 2017)
Η αφαίρεση από τις δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΟΝΕ σημαντικών εργαλείων μακροοικονομικής διαχείρισης ήταν αποδεκτή στις «καλές εποχές », όταν η οικονομική ανάπτυξη, ο χαμηλός πληθωρισμός και τα χαμηλά επιτόκια απέκρυπταν τις συστημικές αδυναμίες του οικοδομήματος και τις ανισορροπίες που συσσωρεύονταν ανάμεσα στις χώρες του Βορρά και εκείνες του Νότου. Με την αλλαγή του κλίματος, όμως, εξαιτίας της κρίσης στην Ευρωζώνη, όταν «επιβλήθηκαν» προγράμματα αυστηρής λιτότητας στα εκλογικά σώματα της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας -με την Ισπανία και την Κόπρο να διαπραγματεύονται συμφωνίες χρηματοοικονομικής συνδρομής-, άρχισαν να διαφαίνονται και οι πρώτοι κρίσιμοι μετασχηματισμοί στα πολιτικά συστήματα αυτών των χωρών. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι σημαντικά: αναδιαμορφώνεται η σχέση εκλογικών σωμάτων και εκλεγμένων ηγετών; Περιθωριοποιείται η δημοκρατική νομιμοποίηση καθώς η «εξωτερική» προσαρμογή γίνεται αναπόφευκτη; Η πιθανότητα να μετατραπεί η κρίση χρέους σε κρίση της δημοκρατίας δεν είναι πλέον αμελητέα.