Το διπρόσωπο κεφάλι του Ιανού: η κοινωνία πολιτών στην Ελλάδα πριν και μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης - Σωτηρόπουλος, Δημήτρης Α. (Ελληνική Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης, 2017)
Μετά τη μεταπολίτευση του 1974 η κοινωνία πολιτών δεν αναπτύχθηκε παρά μόνο στον βαθμό που της επέτρεπαν εκατέρωθεν πιέσεις και εξαρτήσεις προερχόμενες από το κράτος και τα πολιτικά κόμματα. Μετά το 1990 με τη σταδιακή απαξίωση της πολιτικής υπήρξε μερική άνθηση των μη κυβερνητικών οργανώσεων, χωρίς όμως να αλλάξει το καθεστώς οικονομικής εξάρτησης τους από το κράτος. Από το 2010 εξαιτίας της οικονομικής κρίσης παλιότερες και νέες ΜΚΟ δραστηριοποιήθηκαν στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης δεδομένης της αναδίπλωσης του κράτους πρόνοιας. Στον ίδιο τομέα αναδύθηκαν ανεπίσημα δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης προσφέροντας υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας και εκπαίδευσης. Η συμμετοχή των πολιτών και η διάθεση εκ μέρους τους χρήματος και χρόνου δεν ήταν μεγάλη, αλλά η ευρεία συμμετοχή σε διαδηλώσεις και κοινωνικά κινήματα την περίοδο 2010-2013 υποδεικνύει την ενδυνάμωση της κοινωνίας πολιτών. Η τάση αύτη ωστόσο συνυπήρξε με την ανάδυση αντιδημοκρατικών μορφών της, δηλαδή άτυπων ρατσιστικών ομάδων καθώς και βίαιων ριζοσπαστικών ομάδων με ανπκοινοβουλευτικό προσανατολισμό. Συμπεραίνεται ότι η κρίση δεν υπήρξε μόνο μια ευκαιρία ενδυνάμωσης της κοινωνίας πολιτών, αλλά και ανάδυσης της σκοτεινής όψης της.