Οι «άγνωστες» οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών: κοινότητες και οργανώσεις μεταναστών στην Ελλάδα - Παπαδόπουλος, Απόστολος Γ.; Φρατσέα, Λουκία-Μαρία (Ελληνική Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης, 2017)
Η μελέτη της κοινωνίας πολιτών στην Ελλάδα επικεντρώνεται στον ρόλο και στη δράση των μη κυβερνητικών οργανώσεων αγνοώντας συνήθως τους συλλόγους και τις κοινότητες μεταναστών. Η σημασία όμως των τελευταίων κρίνεται ουσιώδης για την ένταξη και τη συμμετοχή των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία υποδοχής, ενώ παράλληλα είναι σημαντική η συνεισφορά τους στη θεσμική διαμεσολάβηση των συμφερόντων των μεταναστευτικών ομάδων. Στο κείμενο αναλύονται τα βασικά χαρακτηριστικά και αξιολογείται ο ρόλος των μεταναστευτικών οργανώσεων στην ελληνική κοινωνία πολιτών με βάση τα δεδομένα εκτεταμένης εμπειρικής έρευνας που διενεργήθηκε την περίοδο 2009-2010. Επιπρόσθετα παρουσιάζονται πρόσφατα ποιοτικά δεδομένα που καταγράφηκαν το καλοκαίρι του 2013. Βασικό συμπέρασμα είναι ότι, σε σχέση με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οργανώσεις μεταναστών παραμένουν σε αδύναμη θέση για να επιδράσουν στα μεταναστευτικά ζητήματα. Παρόλα αυτά η ενδυνάμωση τους αποτελεί σημαντική συνθήκη για τη διεύρυνση του ρόλου της κοινωνίας πολιτών ιδιαίτερα όσον αφορά την ενσωμάτωση των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία υποδοχής.