Δημογραφικές αλλαγές και κοινωνία πολιτών: αναζητώντας τη διασύνδεση - Τραγάκη, Αλεξάνδρα (Ελληνική Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης, 2017)
Μέσα από ίο κείμενο αναζητούνται πιθανές διασυνδέσεις μεταξύ δημογραφίας και κοινωνίας πολιτών. Σημείο εκκίνησης αποτελεί η υπόθεση εργασίας ότι οι δημογραφικές εξελίξεις επηρεάζουν την προσφορά και τη ζήτηση, παράγοντες που καθορίζουν το μέγεθος και την ισχύ της κοινωνίας πολιτών. Ως προσφορά ορίζεται η συμμετοχή των πολιτών, ενώ η ζήτηση περιγράφει και προσδιορίζει το εύρος των δραστηριοτήτων. Το κείμενο αναφέρεται στις βασικές δημογραφικές τάσεις, τα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά επακόλουθα και διερευνά τη σχέση τους με την πολιτική συμμετοχή. Φαίνεται ότι η δημογραφία από μόνη της δεν αποτελεί καθοριστική παράμετρο της κοινωνίας πολιτών. Σε συνδυασμό ωστόσο με άλλους παράγοντες (κυρίως αποτελεσματική διακυβέρνηση, διαφάνεια και εμπιστοσύνη) οι μελλοντικές τάσεις ενδέχεται να διαμορφώσουν υψηλά καταρτισμένους εθελοντές ικανούς να αντιμετωπίσουν τις ανεπάρκειες του κράτους απέναντι στις νέες δημογραφικές και κοινωνικές προκλήσεις.