«Ο σκληρός εγκληματίας». Το μνημείο του Heinrich Heine στο Αχίλλειο (1891) και ο αυτοκράτορας Γουλιέλμος Β΄ στις γερμανικές γελοιογραφίες των αρχών του εικοστού αιώνα (1907-1909) - Αργιανάς Κωνσταντίνος (Peri Istorias, 2020)
Στο άρθρο αυτό εξετάζεται η απόφαση του γερμανού αυτοκράτορα Γουλιέλμου Β΄ να απομακρύνει το μνημείο του Γερμανοεβραίου ποιητή Χάινριχ Χάινε από το Αχίλλειο, αναδεικνύεται η συνακόλουθη κριτική, όπως αυτή αποτυπώνεται σε μια σειρά γερμανικών γελοιογραφιών, και τέλος φωτίζονται όχι μόνο ζητήματα ιστορίας της τέχνης, αλλά και ένα εν πολλοίς άγνωστο κεφάλαιο της ιστορίας του γερμανικού αντισημιτισμού.