Δάντης: η διαχρονική αξία ενός αγέραστου μύθου. Τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις στην μυθιστορηματική γραφή - Σγουρίδου Μαρία (Peri Istorias, 2022)
Η παρούσα εισήγηση εστιάζει στην πρόσληψη του δαντικού αριστουργήματος Θεία Κωμωδία από την σύγχρονη λογοτεχνική γραφή. Με σημείο αφετηρίας είτε τον ταραχώδη βίο του είτε την ποιητική παραγωγή του, εντοπίζονται τρείς κατηγορίες αναγνωσμάτων της σημερινής εποχής:α)έργα ερωτικού περιεχομένου, που εμπνέονται από την σχέση του με την Βεατρίκη,β)μυθιστορήματα με βάση τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα, γ)σύχρονες εκδοχές του noir και του giallo που βασίζονται σε γρίφους γύρω από την δαντική Κωμωδία. Από την δεύτερη κατηγορία προσεγγίζεται Ο Δέκατος Κύκλος της Jodi Picoult και από την τρίτη το Inferno του Dan Brown και Ο Τελευταίος Κάτωνας της Matilde Asensi, με ανάλογη αισθητική αποτίμηση σε σχέση με το πρότυπό τους.