Enrico Corradini: Οι ιδεολογικές αρχές του και η ίδρυση της Ιταλικής Εθνικιστικής Ένωσης. - Κόκκορης Σωτήριος (Peri Istorias, 2024)
Αντικείμενο του συγκεκριμένου άρθρου αποτελούν οι ιδεολογικές αρχές του ηγέτη του ιταλικού εθνικιστικού κινήματος Enrico Corradini, στα τέλη του 19ου ‒ αρχές 20ού αιώνα. Αρχικά, παρουσιάζονται οι ιδεολογικές προσεγγίσεις του ιταλικού εθνικισμού σχετικά με τις έννοιες του πολέμου, του έθνους, του πατριωτισμού, της μετανάστευσης και της εδαφικής επέκτασης, οι περισσότερες εκ των οποίων προβλήθηκαν μέσω του περιοδικού Il Regno, το οποίο αποτέλεσε τον σημαντικότερο δίαυλο μετάδοσης των εθνικιστικών ιδεών στην Ιταλία στις αρχές του 20ού αιώνα. Επιπρόσθετα, ανιχνεύονται οι ιδεολογικές διαφορές του εθνικισμού με τα άλλα δύο κυρίαρχα ιδεολογικά ρεύματα της εποχής, τον σοσιαλισμό και τον φιλελευθερισμό, και επίσης αναφέρονται οι προσπάθειες εύρεσης κοινού πολιτικού βηματισμού μεταξύ του επαναστατικού συνδικαλισμού και των ιταλών εθνικιστών. Τέλος, παρουσιάζεται η δημιουργία της Ιταλικής Εθνικιστικής Ένωσης, η οποία αποτέλεσε τον πολιτικό φορέα έκφρασης των εθνικιστών στην ιταλική χερσόνησο.