Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Γλυπτικής για το Μνημείο του Ζαλόγγου - q (Peri Istorias, 2024)
Το παρόν άρθρο εξετάζει την προϊστορία και την ιστορία του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Γλυπτικής για το Μνημείο του Χορού του Ζαλόγγου στον νομό Πρεβέζης, που προκηρύσσεται κατά τη μετεμφυλιακή περίοδο. Πρώτον, εστιάζει στην υποδοχή των καλλιτεχνικών προτάσεων που υποβλήθηκαν, όπως αυτή εντοπίζεται στον Τύπο της εποχής. Δεύτερον, σχολιάζονται οι αισθητικές και ιδεολογικές αναζητήσεις του γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου, η πρόταση του οποίου επιλέχτηκε να υλοποιηθεί. Τέλος, υποστηρίζεται ότι το Μνημείο του Ζαλόγγου που ανεγέρθηκε στον δημόσιο χώρο, προσλήφθηκε από τους σύγχρονούς του υπό το πρίσμα της «ελληνικότητας» και, επομένως, λειτούργησε νομιμοποιητικά τόσο ως προς τον μύθο της αδιάσπαστης συνέχεια του Ελληνισμού όσο και ως προς την κυρίαρχη τότε ιδεολογία της Εθνικοφροσύνης.