Γεώργιος Ανεμογιάννης ή Παξινός. Aπό την ηρωική αυτοθυσία του στη Ναύπακτο το 1821 μέχρι τη θεμελίωση του ανδριάντα του στην είσοδο του λιμανιού του Γαΐου Παξών το 1966 - Λύχνου, Ευτέρπη (Peri Istorias, 2022)
Στο άρθρο συγκεντρώνονται οι πληροφορίες για τη ζωή, αυτοθυσία και το μαρτυρικό τέλος του Γεωργίου Παξινού Ανεμογιάννη μέσα από την υπάρχουσα βιβλιογραφία, καθώς και η ιστορία της ανέγερσης του ανδριάντα του στο λιμάνι του Γαΐου Παξών μέσα από αδημοσίευτες αρχειακές πηγές, προκειμένου να αναδειχθεί ο ρόλος των αντικειμένων και συμβόλων στη διαμόρφωση μιας συλλογικής ταυτότητας.