Στοιχεία για τις κερκυραϊκές βαρονίες “Sancto Ippolito, Altavilla e Brunelli, detta dell’ Erizzo” και “Erizzo-Σινιές”. - Κουρή, Παρασκευή (Peri Istorias, 2024)
Στο παρόν άρθρο περιέχονται τα πορίσματα της αρχειακής έρευνας σχετικά με τους κυρίους των κερκυραϊκών βαρονιών “S. Ippolito, Altavilla e Brunelli, detta dell’ Erizzo” και “Erizzo-Σινιές”. Κατ’ αρχάς αποδεικνύεται ότι η δεύτερη δεν ήταν στην πραγματικότητα μία από τις κερκυραϊκές βαρονίες και συνεπώς δεν ήταν τμήμα της πρώτης. Το σημαντικότερο όμως πόρισμα είναι ότι οι κερκυραϊκές βαρονίες, που αρχικά κατέχονταν από οικογένειες της ανδηγαυικής ελίτ, μετά την υπαγωγή της Κέρκυρας στους Βενετούς πέρασαν σε μέλη της άρχουσας τάξης της τοπικής και της βενετικής κοινωνίας. Στη συνέχεια, κατά τον 19ο αιώνα, κυρίως στη διάρκεια της βρετανικής προστασίας, οι βαρονίες πέρασαν σε οικογένειες Κερκυραίων αστών, που με αυτόν τον τρόπο περιβλήθηκαν με το κύρος του γαιοκτήμονα. Οι μεταβιβάσεις αυτές έγιναν χωρίς την άμεση παρέμβαση του εκάστοτε κυριάρχου, αλλά με σχέσεις ιδιωτικού δικαίου, όπως η προικοδοσία, η κληρονομιά και η πώληση. Τέλος, προκύπτει ότι, παρά τις αλλαγές αυτές στα πρόσωπα που κατείχαν τις βαρονίες, δεν επήλθε καμία αλλαγή στον φεουδαλικό τρόπο εκμετάλλευσης της γης στην Κέρκυρα μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα.