Πλευρές της λειτουργίας της Γερμανικής Αυτοκρατορίας: Η περίπτωση της αλσατιανής Δεκαπόλεως (1354). - Πάνος, Αθανάσιος (Peri Istorias, 2024)
Το άρθρο περιέχει μια περιεκτική εξέταση της Δεκαπόλεως της Αλσατίας (1354) εντός του συγκειμένου της Γερμανικής Αυτοκρατορίας. Παρουσιάζονται οι οικονομικές, κοινωνικές και θεσμικές διαστάσεις της ιδρύσεως της Δεκαπόλεως, σε συσχέτιση με την ευρύτερη περιοχή του Ρήνου, επικεντρώνοντας σε συγκεκριμένες στιγμές της ανάπτυξης των πόλεων της περιοχής. Λαμβάνεται υπ’ όψη η σχετική ιστοριογραφία. Ιδιαίτερα αξιοποιούνται οι προς τούτο θεσμικές πηγές της εποχής. Παρουσιάζεται η ένταξη της ίδρυσης της Δεκαπόλεως στη στρατηγική του αυτοκράτορα Καρόλου Δ΄. Με σκοπό την ιστορική ερμηνεία του γεγονότος της ιδρύσεως και του χαρακτήρα της ενώσεως των δέκα πόλεων, επιχειρείται η ανάδειξή της μέσω πολιτισμικών στοιχείων της φιλοσοφίας της ιστορίας.