Προσωπικά τεκμήρια και ιστορική συγκυρία: Η αλληλογραφία Ελευθερίου Βενιζέλου και Εμμανουήλ Τσουδερού για τη μεσοπολεμική κρίση στην Ελλάδα. - Αρκολάκης, Μανόλης (Peri Istorias, 2024)
Το άρθρο επιδιώκει να παρουσιάσει μια ανασύνθεση της αλληλογραφίας Τσουδερού – Βενιζέλου (1928-1936), μέσα από την αρχειακή έρευνα, ώστε να επιτευχθεί γραμμική χρονολογική κατάταξη, που απαιτείται για την πληρέστερη κατανόηση του περιεχομένου, και σύνδεση με διαφορετικής φύσης τεκμήρια, τα οποία αφορούν τις σχετικές πολιτικές και οικονομικές συγκυρίες. Πρόκειται για το σώμα των επιστολών που ανταλλάχθηκαν μεταξύ των πολιτικών Ελευθερίου Βενιζέλου και Εμμανουήλ Τσουδερού, οι οποίες βρίσκονται διάσπαρτες σε διάφορα αρχεία και δεν έχουν, έως τώρα, αξιοποιηθεί στο σύνολό τους στην ιστορική έρευνα. Επιδιώκεται δηλαδή να καταδειχθεί η διαδικασία συγκρότησης του υλικού και, μέσω των ενδεικτικών παραδειγμάτων που παρουσιάζονται, να προταθούν τρόποι αξιοποίησης που μπορούν να συμβάλουν στη γενικότερη μελέτη και ανάλυση των διεργασιών και των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης του Μεσοπολέμου. Η παράλληλη αρχειακή πράξη πάνω στο εξεταζόμενο υλικό επιτρέπει να δούμε τις υπάρχουσες νοοτροπίες και πεποιθήσεις που φέρουν τα συγκεκριμένα δρώντα υποκείμενα, ως ένα συνεκτικό σύστημα σκέψης και συμπεριφοράς που εκφράζει τις κοινωνικές σχέσεις και τις δομές εξουσίας της συγκεκριμένης εποχής. Στο τέλος του άρθρου, παρατίθεται παράρτημα με χρονολογική κατάταξη του συνόλου των επιστολών που έχουν εντοπιστεί.