Η προσωπικότητα του ατόμου στην προκατάληψη - ΚΟΝΙΑΡΗ ΔΗΜΗΤΡΑ; Ραφτούλης Γεώργιος (Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις στην Εκπαίδευση, 2024)
Η παρούσα μελέτη έχει ως στόχο την εξέταση της αλληλεπίδρασης της προσωπικότητας του ατόμου στην προκατάληψη. Η συγκεκριμένη διερεύνηση προέκυψε από τη βιβλιογραφική ανασκόπηση που πραγματοποιήθηκε και από την διεξαγωγή ποσοτικής έρευνας σε δείγμα 291 ατόμων. Από την ανάλυση που ακολούθησε προέκυψε ότι παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία, η πολιτική ιδεολογία, η δεκτικότητα στην εμπειρία, ο βαθμός σθένους ενδοομάδας δεν συμβάλλουν στην ενίσχυση στερεοτυπικών αντιλήψεων και προκαταλήψεων. Αντίθετα ο βαθμός κοινωνικής ιεραρχίας και ο αυταρχισμός αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες που επιδρούν στην προκατάληψη του ατόμου. Η παρούσα έρευνα διεξήχθη από Φεβρουάριο έως Ιούνιο του 2022 σε πανελλαδικό επίπεδο. Το φύλο κι η ηλικία δεν αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες που συνδράμουν στην υιοθέτηση προκατειλημμένων στάσεων.