Διερεύνηση επιμορφωτικών αναγκών των εκπαιδευτικών που εργάζονται σε μειονοτικά δημοτικά σχολεία του Δήμου Αρριανών – Η συμβολή της εξ αποστάσεως επιμόρφωσης - ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις στην Εκπαίδευση, 2026)
Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν η ενδελεχής διερεύνηση των εξειδικευμένων επιμορφωτικών αναγκών των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε μειονοτικά δημοτικά σχολεία του Δήμου Αρριανών στη Θράκη, καθώς και η αξιολόγηση του βαθμού στον οποίο η Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση (εξΑΕ) δύναται να συμβάλει αποτελεσματικά στην κάλυψη αυτών των αναγκών, λαμβάνοντας υπόψη τη γεωγραφική απομόνωση της περιοχής. Διερευνήθηκαν, επίσης, οι αντιλήψεις των εκπαιδευτικών σχετικά με τον καταλληλότερο σχεδιασμό και την οργάνωση των επιμορφωτικών προγραμμάτων. Η μεθοδολογία περιελάμβανε τη συλλογή ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων από 31 εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μέσω ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων (Google Forms), με στατιστική ανάλυση (SPSS). Τα αποτελέσματα ανέδειξαν την έντονη επιθυμία των εκπαιδευτικών για συστηματική κατάρτιση σε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες, με κορυφαία προτεραιότητα τη Διδακτική Μεθοδολογία για τη Διγλωσσία των μαθητών. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι, αν και προτιμούν τη μικτή ή δια ζώσης μέθοδο, αναγνωρίζουν τη συμβολή της εξΑΕ ως απαραίτητο εργαλείο πρόσβασης στη γνώση σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου οι ευκαιρίες ενδυνάμωσης είναι περιορισμένες. Συμπερασματικά, η εξΑΕ μπορεί να υποστηρίξει κρίσιμες επιμορφωτικές ανάγκες, ενισχύοντας την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στους μαθητές της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.