«Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση παιδιών με διαταραχή αυτιστικού φάσματος: Ανασκόπηση πρακτικών και προσεγγίσεων» - Patagia Bakaraki, Myrto; Λιούμη, Αλμπάνα (Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις στην Εκπαίδευση, 2024)
Η παρούσα μελέτη διερευνά τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ), εστιάζοντας στις αποτελεσματικές πρακτικές και προσεγγίσεις που εφαρμόζονται. Σκοπός της έρευνας είναι να αξιολογήσει την αναγκαιότητα και την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων στον τομέα της σεξουαλικής εκπαίδευσης, καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί στην εφαρμογή τους. Η μεθοδολογία περιλαμβάνει ποιοτική ανάλυση δεδομένων που συλλέχθηκαν μέσω συνεντεύξεων με γονείς, εκπαιδευτικούς και ειδικούς, καθώς και ανασκόπηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας. Τα ευρήματα καταδεικνύουν ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι κρίσιμη για την ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών με ΔΑΦ. Ωστόσο, αναδεικνύονται κενά στην εκπαίδευση των εκπαιδευτών και στην υποστήριξη των γονέων, γεγονός που επηρεάζει την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Συμπερασματικά, η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη για συστηματική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση παιδιών με ΔΑΦ, προκειμένου να ενισχυθεί η ποιότητα των παρεμβάσεων και η συνολική ευημερία τους.