Η συμβολή της αδερφικής σχέσης στην κοινωνικοσυναισθηματική ανάπτυξη κατά την παιδική και την εφηβική ηλικία - ΠΛΑΣΚΑ, ΑΡΓΥΡΩ (Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις στην Εκπαίδευση, 2025)
Η παρούσα βιβλιογραφική μελέτη έχει σκοπό τη διερεύνηση των παραγόντων που επηρεάζουν την ποιότητα της αδερφικής σχέσης και τη συμβολή αυτής στην κοινωνικοσυναισθηματική ανάπτυξη κατά την παιδική και εφηβική ηλικία. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι τα αδέρφια επιδρούν το ένα στην κοινωνικοσυναισθηματική ανάπτυξη του άλλου. Καθώς τα ερευνητικά δεδομένα για την αδερφική σχέση είναι αρκετά περιορισμένα, τα ευρήματα αυτής της μελέτης, μπορούν να αξιοποιηθούν από τους επιστήμονες της Παιδαγωγικής, της Ψυχολογίας και της Κοινωνιολογίας, ώστε να αναδειχθούν καινοτόμες θεωρητικές προσεγγίσεις για τους παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα της αδελφικής σχέσης και τους τρόπους διαχείρισης μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον.