Εισβολή της Βαρρόα στην ’Ελλάδα (VARROA JACOBSONI), μέθοδοι καταπολεμήσεως καί σύγκριση αποτελεσμάτων στον ’Ελλαδικό χώρο - ΔΡΙΜΤΖΙΑΣ Ν. (Journal of the Hellenic Veterinary Medical Society, 2019)
Για τήν καταπολέμηση της βαρροϊκής άκαριάσεως (Varroatose Bekämpfung) χρησιμοποιήθηκαν 2.272 μελισσοσμήνη άπό τήν άνοιξη του 1979 μέχρι τον Αύγουστο τοϋ 1980 σέ τρεις διαφορετικές περιοχές καί παρατηρήθηκαν τα έξης αποτελέσματα: 1. Τήν εποχή πού δέν υπήρχε γόνος ή αυτός ήταν περιορισμένος, καλύτερα αποτελέσματα καί δραστηκότητα μεγαλύτερης διάρκειας στην καταπολέμηση της βαρρόα παρουσίασε τό Βαρροστάν. Εκεί πού έγινε κατάχρηση παρουσιάσθηκε στά μελισσοσμήνη εξωτερικά μικρή ανωμαλία. Μερικές μέλισσες περιφέρονταν ανήσυχες στο πρώτο 48ωρο καί σκοτώθηκε ό άσκέπαστος γόνος. ’Εσωτερικά δέν παρατηρήθηκε άλλη ανωμαλία ή απώλεια βασιλισσών. 2) Τό Folbex, έκεΐ πού έγινε σωστή ή χρήση του, παρουσίασε καλά αποτελέσματα χωρίς να προξενήσει ζημιά στο γόνο ή απώλεια βασιλισσών. ’Αποφεύγεται δμως ή χρήση του Folbex άπό τους μελισσοτρόφους, γιατί απαιτεί πολύ χρόνο καί είναι δυσκολόχρηστο. Για νά ξεπεραστεί αυτή ή δυσκολία ό μελισσοτρόφος Α.Κ., χάρη στην παρατηρητηκότητά του, προσάρμοσε (τοποθέτησε) μία σταυρωτή πλάκα στο καπνιστήρι. Μέ αυτό τον τρόπο ό μελισσοτρόφος μπορεί σέ μία ώρα νά καπνίσει μέ Folbex περισσότερα άπό 150 μελισσοσμήνη, οίκονομικώτερα καί μέ καλύτερα αποτελέσματα. 3. Τό Μαλάθειο παρουσίασε σχετικά καλά αποτελέσματα, τήν εποχή πού δεν υπάρχει γόνος. Όταν υπάρχει γόνος παραιτηρήθηκαν ζημιές καί μείωση της ζωής τών μελισσών. ’Υπάρχουν πολλά ερωτήματα για τις πιθανές επιπτώσεις στά προϊόντα τών μελισσών γι’ αυτό θά συνεχισθεί ή έρευνα. 4. Tò D2 έδωσε επίσης καλά αποτελέσματα καί δέν επηρέασε τον γόνο. Όμως δέν είναι βιομηχανοποιημένο καί συνεχίζεται ή έρευνα για τήν απλοποίηση της χρήσεως του. 5. Τήν εποχή πού δέν υπήρχε γόνος, καλά ήταν καί τα αποτελέσματα ύποκαπνισμοΰ μέ φαινοθιαζίνη. Επηρεάζεται όμως ό άσκέπαστος γόνος. 6. Tò Sineacar παρ’ δλο δτι ήταν λιγώτερο τοξικό για το γόνο, σε σχέση με τό Βαρροστάν, Φαινοθιαζίνη και Μαλάθειο, τα αποτελέσματα ήσαν μέτρια. Σε γενικές γραμμές μπορούμε να ισχυρισθούμε δτι έκτος άπό τήν δραστικότητα τοΰ ιδιοσκευάσματος πού θα χρησιμοποιηθεί, τά αποτελέσματα εξαρτώνται καί άπό τον μελισσοτρόφο πού θά τά χρησιμοποιήσει. "Από τήν εμπειρία πού αποκτήθηκε μέχρι σήμερα καί τά προγράμματα πού εφαρμόσθηκαν στίς άλλες χώρες, προκύπτει δτι απαιτείται συντονισμένη συνεργασία Κράτους-Μελισσοτρόφων γιά μιά τουλάχιστον τριετία, για την καλύτερη αντιμετώπιση της Βαρρόα.