Honey bee drone (Apis mellifera) sperm cryopreservation with rainbow trout seminal plasma supplemented extenders - Alçay, Selim; Cakmak, Sevinar; Cakmak, Ibrahim; Aktar, Ahmet; Ustuner, Burcu; Yilmaz, Melih; Duman, Muhammed; Ozkan, Hasan; Akkaya, Yakup; Sagirkaya, Hakan; Nur, Zekariya (Journal of the Hellenic Veterinary Medical Society, 2022)
Bu çalışma, gökkuşağı alabalığı seminal plazmasının (RTSP) bal arısı drone spermatozoonu üzerindeki etkilerini eritme sonrası araştırmayı amaçladı. Cinsel açıdan olgun erkek arılardan sperm örnekleri toplandı ve havuzlandı. Daha sonra havuzlanmış semen, farklı konsantrasyonlarda RTSP (% 2.5 /% 5 /% 10) ile ve RTSP (kontrol) takviyeli sulandırıcılar olmadan seyreltildi. Motilite, plazma membranı fonksiyonel bütünlüğü, akrozom bütünlüğü ve mitokondriyal fonksiyon kriyoprezervasyon sürecinden olumsuz etkilenmiştir, ancak DNA bütünlüğü etkilenmemiştir. Membran lipid peroksidasyon durumu da çözüldükten sonra malondialdehit (MDA) konsantrasyonu kullanılarak analiz edildi. RTSP10 grupları, kontrol grubuna kıyasla sperm motilitesi, plazma membran bütünlüğü, akrozomal bütünlük ve mitokondriyal fonksiyon üzerinde olumlu bir etkiye sahipti (P <0.05). Çalışma, RTSP takviyeli sulandırıcıların eritme sonrası drone sperm parametreleri üzerinde faydalı etkilere sahip olduğunu göstermektedir. Bu çalışmanın sonuçları,% 10 RTSP takviyeli bir sulandırıcı kullanmanın avantajını göstermiştir.