Effects of FSH Administered in Different ways on Superovulation Response and Blood FSH Levels in Cows - Çizmeci, SÜ; Dinç, AD; Güler, M; Alkan, H; Kıvrak, MB; Takcı, A; Çiftçi , MF; Yeşilkaya , ÖF; Bulut, P; Bulut, S; Zhunushova, A (Journal of the Hellenic Veterinary Medical Society, 2023)
Bu çalışmada adjuvan kullanılarak tek doz Subkutan (SC) FSH uygulamasının ve adjuvan kullanılmadan tek doz epidural FSH uygulamasının kan FSH düzeyleri ve süperovülasyon yanıtı üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Holştayn inekler (n:18) süperovülasyon prosedürü için üç gruba ayrıldı (n = 6). Gruptaki (İM) hayvanlara 4 gün süreyle 12 saat arayla İntramusculer (IM) azaltıcı FSH (Stimufol, 500 μg domuz FSH ve 100 μg domuz LH, Ulg FMV, Liège, Belçika) dozları verildi. (E) grubundaki hayvanlara epidural aralığa FSH (500 µg) verildi. (SC) grubundaki hayvanlara, 10 mL Montanide ISA 206 adjuvanı içinde FSH eklenerek hazırlanan bir karışım Subkutan (SC) ile uygulandı. Overdeki CL sayısı ultrasonografik yöntemle ölçüldü ve 4 CL varlığına göre süperovülasyon belirlendi. FSH ölçümü için tüm hayvanlardan V. jugularis’ten kan örnekleri alındı. Serum FSH (pFSH) seviyeleri ELISA ile belirlendi. Grup 1’deki tüm hayvanlar, süperovülasyon prosedüründen sonra süperovülasyon tepkisine (4>CL) sahipti. 2. grupta sadece bir hayvan yanıt verdi. Grup 3’te, altı hayvandan dördü yanıt verdi. Kan örneklerinin FSH analizinden sonra, IM ve SC uygulamaları arasındaki fark istatistiksel olarak önemsiz iken, IM ve epidural uygulamalar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlıydı. SC ve epidural uygulamalar arasındaki fark önemsizdi.