Metabolomics characteristics associated with milk yield and milk quality in sheep - Kahraman, M; Das, A; Gungoren, G; Dogan Das, B; Yalcin, H; Hitit, M; Koyuncu, İ and Akmese, S (Journal of the Hellenic Veterinary Medical Society, 2022)
Standart süt testleri, süt verimi ve kalitesi gibi izleme özelliklerini içerir. Standart süt testlerinin yapılmasına ek olarak, süt özelliklerini belirlemek için potansiyel biyobelirteçler olarak hareket edebilecek metabolitleri değerlendirmek artık mümkün. Bu çalışma İvesi koyunlarında süt verimi ve kalitesi ile ilgili metabolomik parametreleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmamızda süt verimi yüksek 13, süt verimi düşük 13 olmak üzere toplam 26 İvesi koyunu incelenmiştir. Metabolomik analiz için sıvı kromatografi tandem kütle spektrometrisi kullanıldı. Aspartik asit, ornitin, anserin ve sistatiyonin düzeyleri açısından iki grup arasında farklı düzeylerde istatistiksel olarak anlamlı fark vardı (P<0.05 ve P<0.01). Süt verimi ile aspartik asit (r=-0,630) ve anserin (r=-0. 522) seviyeleri (P<0.01). Laktoz seviyeleri ile lizin (r=−0.501), alfa-aminoadipik asit (r=−0.524) ve hidroksilizin (r=−0.511) seviyeleri arasında anlamlı bir negatif korelasyon bulundu (P<0.01). Somatik hücre sayısı ve alanin (r=0,493), aspartik asit (r=0,418), prolin (r=0,421), alfa-aminoadipik asit (r=0,407), beta-alanin (r=0,433) ve tiyaprolin (r =0.434) seviyeleri (P<0.05) pozitif korelasyon gösterdi. Sonuçlarımız, koyun sütü verimi ve süt kalitesiyle ilgili metabolik olaylar hakkında, süt üretimini iyileştirmek ve koyun sütünün bileşenlerini geliştirmek için daha ileri araştırmalara rehberlik edebilecek önemli bilgiler sağlar. Somatik hücre sayısı ve alanin (r=0,493), aspartik asit (r=0,418), prolin (r=0,421), alfa-aminoadipik asit (r=0,407), beta-alanin (r=0,433) ve tiyaprolin (r =0.434) seviyeleri (P<0.05) pozitif korelasyon gösterdi. Sonuçlarımız, koyun sütü verimi ve süt kalitesiyle ilgili metabolik olaylar hakkında, süt üretimini iyileştirmek ve koyun sütünün bileşenlerini geliştirmek için daha ileri araştırmalara rehberlik edebilecek önemli bilgiler sağlar. Somatik hücre sayısı ve alanin (r=0,493), aspartik asit (r=0,418), prolin (r=0,421), alfa-aminoadipik asit (r=0,407), beta-alanin (r=0,433) ve tiyaprolin (r =0.434) seviyeleri (P<0.05) pozitif korelasyon gösterdi. Sonuçlarımız, koyun sütü verimi ve süt kalitesiyle ilgili metabolik olaylar hakkında, süt üretimini iyileştirmek ve koyun sütünün bileşenlerini geliştirmek için daha ileri araştırmalara rehberlik edebilecek önemli bilgiler sağlar.