Effects of the addition of flower honey and pine honey to extenders on spermatological characteristics in ram semen - Yüksel, H; Eser, A; Arıcı, R; Yağcıoğlu, S; Ak, K (Journal of the Hellenic Veterinary Medical Society, 2024)
Bu çalışmada, belirli oranlarda çiçek ve çam balının koç spermatının spermatolojik parametreleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Tris-yumurta sarısı bazlı meni sulandırıcıya her bal türü için %1.0 (h/h) ve %2.5 (h/h) oranlarında çiçek ve çam balı eklenmiştir. Sperm toplama için beş Kıvircik koç kullanıldı. Toplanan spermler havuzlamanın ardından 5 eşit parçaya bölündü. %1.0 (h/h) ve %2.5 (h/v) çam balı ve %1.0 (h/v) ve %2.5 (h/h) çiçek balı oranlarında ve bal ilavesi yapılmadan iki aşamalı seyreltme yöntemi kullanılmıştır. Tris-yumurta sarısı bazlı meni genişleticiye. Numuneler daha sonra sıvı nitrojen buharında dondu ve sıvı nitrojen içinde saklandı. Semen canlılığı parametreleri (toplam ve progresif motilite, hız, kinetik hareket parametreleri ve mitokondriyal aktivite) ve morfolojik bütünlük parametreleri (Hancock fiksasyon testi, akış sitometrisi ve floresan boyama) dengeleme ve çözdürmeden sonra değerlendirildi. Çalışma boyunca on tekrarlı çalışma yapılmıştır. Sonuçlar çiçek balının çözülme sonrası canlılık parametreleri üzerinde özellikle %2,5 (h/h) oranında faydalı etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Her oranda ve her çeşit bal içeren sulandırıcılar, çözüldükten sonra zar bütünlüğünü korumuştur. Tris-yumurta sarısı bazlı sulandırıcıya %1.0 (v/v) çiçek balı ilavesi, diğer gruplara kıyasla Hancock fiksasyon testi ile akrozomal bütünlük açısından daha iyi sonuçlar vermiştir (p < 0.05). Sonuç olarak, Tris-yumurta sarısı sulandırıcısına %1.0 (h/h) ve %2.5 (h/v) çiçek balı ilavesiyle çözülme sonrası spermatolojik parametrelerde daha iyi sonuçlar kaydedildi.