Doxorubicin-induced oxidative stress injury: The protective effect of kumiss on cardiotoxicity - Yilmaz, S; Kaya, E; Yonar, H; Mendil, AS (Journal of the Hellenic Veterinary Medical Society, 2022)
Bu çalışmanın amacı, doksorubisinin (DOX) neden olduğu kardiyotoksisite üzerine kımızın etkisini araştırmaktı. Yirmi sekiz Wistar-Albino erkek sıçan 4 gruba ayrıldı: Birinci gruba (kontrol) herhangi bir müdahale yapılmadı. İkinci gruba 7 gün gavaj yoluyla 2 ml/kg/gün, üçüncü gruba intraperitoneal DOX, dördüncü gruba kımız+DOX 20 mg/kg tek doz verildi. DOX uygulamasından 7 gün önce Kumiss uygulamasına başlandı ve 7 gün devam edildi. 7 On thkımız uygulamasının ilk gününde intraperitoneal olarak DOX uygulandı. Malondialdehit (MDA), indirgenmiş glutatyon (GSH) seviyeleri ve katalaz (CAT), glutatyon peroksidaz (GSH-Px), süperoksit dismutaz (SOD), glukoz-6-fosfat dehidrojenaz (G6PD) ve glutatyon-S- gibi antioksidan enzimler Kalp ve kan dokularında kardiyotoksisite patogenezindeki etkinliklerini belirlemek için transferaz (GST) aktiviteleri belirlendi. DOX grubu kontrol grubu ile karşılaştırıldığında MDA (p<0,001, p<0,001) ve GSH (p<0,001, p=0,002) düzeylerinde artış ve CAT’de azalma (p=0,001, p<0,001) , GSH-Px (p<0.001, p<0.001), G6PD (p<0.001, p=0.001) ve GST (p=0.003) aktiviteleri bulundu ve SOD aktivitesinde istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Histopatolojik olarak dejenerasyon, nekroz, DOX uygulanan grupta kanama ve ödem gözlendi. DOX ile tedavi edilen grup ile karşılaştırıldığında, DOX ile kımız verilen grupta MDA, GSH düzeyleri ve antioksidan enzim aktivitelerinin kontrol grubu değerlerine ulaştığı görüldü. Sonuç olarak, lipid peroksidasyon ürünlerindeki artış ve antioksidan enzimlerdeki azalmanın, güçlü bir kemoterapötik ilaç olan DOX ile indüklenen kardiyotoksisitenin patogenezinde rol oynayabileceği belirlendi ve kırmızının DOX kaynaklı oksidatif hasara karşı koruduğu gösterildi.