New cardiac biomarkers in dogs with parvoviral enteritis: galectin-3 and cardiotrophin-1 - Boluk, GS; Ozturk, AS; Ozturk, A (Journal of the Hellenic Veterinary Medical Society, 2025)
Özet: Köpek parvoviral enteriti, aşılamanın bulunmasına rağmen, yavru köpeklerde yüksek mortalite ve morbidite ile ilişkili bir hastalık olmaya devam etmektedir. Sonuç olarak, parvoviral enterit için biyobelirteçlerle ilgili devam eden araştırmalar yürütülmektedir. Bu çalışmanın amacı, parvoviral enterit (PVE) tanısı konulan köpeklerde rutin parametrelerle birlikte ilk kez kardiyotrofin-1 (CT-1) ve galectin-3'ü (GAL-3) değerlendirmektir. PVE grubu üç kategoriye ayrıldı: 3 aylıktan küçük ve aşılanmamış köpekler (n = 8), 3 aylıktan büyük ve aşılanmamış köpekler (n = 15) ve birinci veya ikinci aşılamayı almış köpekler (n = 10). Sekiz sağlıklı köpekten oluşan bir kontrol grubu da dahil edildi. GAL-3, CT-1, CK-MB ve CK serum düzeyleri, kontrol grubuyla karşılaştırıldığında parvoviral enteritli (PVE) tüm köpeklerde anlamlı derecede yüksekti. Toplam lökosit sayısı tüm PVE gruplarında önemli ölçüde azaldı. 3 aylıktan küçük köpeklerde, Paketlenmiş Hücre Hacmi (PCV) değerleri kontrol grubu değerlerine benzerdi. Kreatinin seviyeleri tüm PVE gruplarında önemli ölçüde azaldı. Sonuç olarak, rutin biyokimyasal parametrelerin aksine, yüksek GAL-3, CT-1 seviyeleri, CK-MB ve CK ile birlikte, tatmin edici duyarlılık ve özgüllük göstererek PVE için biyobelirteç olarak potansiyellerini düşündürmektedir. Bu biyobelirteçler ayrıca yeni terapötik hedefleri temsil edebilir.