Η προσέγγιση της προσφυγικής κρίσης από τις ιστοσελίδες ενημέρωσης στην Ήπειρο - Νάκου Σοφία; Στεργίου Λήδα (Επιστημονική Επετηρίδα Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 2018)
Από το 2015 ένας σημαντικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών διένυσε τα σύνορα της Ελλάδας με προορισμό άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μικρό μέρος αυτού του πληθυσμού παρέμεινε στην Ελλάδα συσσωρευόμενο κυρίως στα νησιά εισόδου απ’ όπου προοδευτικά μετακινείται προς την ενδοχώρα. Τον Μάρτιο του 2016, η Ήπειρος δέχτηκε τους πρώτους αιτούντες άσυλο με κύριες προελεύσεις τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Πακιστάν και τη Σομαλία. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η αποτύπωση του τρόπου με τον οποίο προσεγγίστηκε το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης από τρεις ηλεκτρονικές σελίδες ενημέρωσης της Ηπείρου (Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας) σε διάστημα 14 μηνών(από 01/01/16 μέχρι 31/03/2017). Βάσει ποσοτικής ανάλυσης περιεχομένου εξετάστηκαν 319 σχετικά "άρθρα"/αναφορές και διαπιστώθηκαν τα εξής: ο μεγαλύτερος αριθμός αναφορών εντοπίστηκε κατά την περίοδο της πρώτης άφιξης προσφύγων (Μάρτιος 2016) και κατά την έναρξη της συζήτησης για την εκπαίδευση των παιδιών (Σεπτέμβριος & Νοέμβριος 2016). Η πλειοψηφία των αναφορών πλαισιώθηκε περιπτωσιολογικά, χωρίς εστίαση στα αίτια της προσφυγικής κρίσης, ενώ μικρό μέρος τους πλαισιώθηκε θεματικά, δηλαδή με εστίαση στα αίτια της προσφυγικής κρίσης και στην αντιμετώπιση του θέματος ως ευρωπαϊκού ζητήματος. Η θεματολογία κινήθηκε κυρίως γύρω από την κοινωνική αλληλεγγύη για τους πρόσφυγες και τις υποδομές φιλοξενίας, ενώ σε μικρότερο ποσοστό αφορούσε στην παραβατική συμπεριφορά των προσφύγων.