Βιβλιογραφική επισκόπηση ψυχομετρικών εργαλείων για την ανίχνευση προβλημάτων συμπεριφοράς και συναισθήματος παιδιών προσχολικής ηλικίας - Δώνη Ελένη; Γιώτσα Αρτεμις (Επιστημονική Επετηρίδα Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 2019)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της βιβλιογραφικής επισκόπησης που πραγματοποιήθηκε για τον εντοπισμό και την καταγραφή των ψυχομετρικών εργαλείων που στοχεύουν στην ανίχνευση προβλημάτων συμπεριφοράς και συναισθήματος παιδιών προσχολικής ηλικίας και έχουν κατασκευαστεί από Έλληνες ερευνητές ή έχουν μεταφραστεί και προσαρμοστεί για τον ελληνικό πληθυσμό. Μέσα από εκτενή βιβλιογραφική έρευνα εντοπίστηκαν και καταγράφηκαν είκοσι (20) ψυχομετρικά εργαλεία τα οποία είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα για την ανίχνευση συμπεριφορικών και συναισθηματικών προβλημάτων. Τα περισσότερα από αυτά είναι κλίμακες εκτίμησης και απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε εκπαιδευτικούς προσχολικής αγωγής, ενώ τα μισά περίπου χορηγούνται με στόχο την αξιολόγηση της γενικότερης αναπτυξιακής κατάστασης του παιδιού σε διάφορους τομείς (γνωστικός, ψυχοσυναισθηματικός, κινητικός, ακαδημαϊκός) και όχι αποκλειστικά στην ανίχνευση προβλημάτων συμπεριφοράς και συναισθήματος. Η συγκέντρωση, παρουσίαση και κατηγοριοποίηση των ψυχομετρικών αυτών εργαλείων κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, διότι θα διευκολύνει τον υποψήφιο ερευνητή στην επιλογή του κατάλληλου ψυχομετρικού εργαλείου για την πρώιμη ανίχνευση προβλημάτων συμπεριφοράς και συναισθήματος σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.