Διδακτικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση των δυσκολιών και των λαθών των παιδιών κατά τη διάρκεια ανάπτυξης του τελετουργικού των ημερολογίων στο νηπιαγωγείο: μια μελέτη περίπτωσης - Μουμουλίδου Μαρία; Σοφού Ευστρατία (Επιστημονική Επετηρίδα Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 2022)
Το άρθρο αυτό εστιάζει στην περιγραφή των διδακτικών στρατηγικών που χρησιμοποιεί μια νηπιαγωγός για την αντιμετώπιση των δυσκολιών και των λαθών δύο παιδιών/αρχηγών στη διάρκεια του τελετουργικού των ημερολογίων, προτάσσοντας μια διδακτική-ανθρωπολογική προσέγγιση που αναδεικνύει τη δράση των πρωταγωνιστών της διαδικασίας διδασκαλίας-μάθησης και υιοθετεί την έννοια του περιβάλλοντος (milieu) (Brousseau, 2004). Η ποιοτική ανάλυση των δεδομένων έγινε με παρατήρηση και βιντεοσκόπηση επεισοδίων δύο συνεδριών της νηπιαγωγού με τα δύο παιδιά-αρχηγούς και ημιδομημένες συνεντεύξεις με τη νηπιαγωγό. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν ένα σύνθετο πλέγμα διδακτικών στρατηγικών που στόχευαν μάλλον στην αποφυγή του λάθους, τη διευκόλυνση και την εύρεση της σωστής απάντησης, ακολουθώντας τη δεδομένη λογική ανάπτυξης του τελετουργικού.