Μαθητική διαρροή, κοινωνικός αποκλεισμός και κίνητρα επανεκπαίδευσης: μελέτη σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας - Μπιτσάκος Νικόλαος; Γουβιάς Διονύσης; Φώκιαλη Περσεφόνη (Επιστημονική Επετηρίδα Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 2024)
Στόχος της παρούσας έρευνας είναι να μελετηθούν οι κύριοι παράγοντες που οδηγούν στη Μαθητική Διαρροή, οι συνέπειες αυτής και τα κίνητρα και οι προσδοκίες που ωθούν τους διαρρέοντες μαθητές στην εκπαίδευση. Τα φαινόμενα που ερευνώνται είναι η Μαθητική Διαρροή (ΜΔ), ο Κοινωνικός Αποκλεισμός (ΚΑ) και τα Κίνητρα Επανεκπαίδευσης (ΚΕ), καθώς και η σχέση μεταξύ των επιμέρους φαινομένων (ΜΔ, ΚΑ και ΚΕ). Αναλυτικότερα, μέσα από μία πανελλήνια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε εκπαιδευόμενους/ες των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ), αναζητούνται τα αίτια που ωθούν τους εκπαιδευόμενους στη ΜΔ, οι συνέπειες της ΜΔ και κατά πόσο οι δεύτερες σχετίζονται με τα αίτια του ΚΑ και τα ΚΕ.