Η προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου στην εικοσαετή ατζέντα της UNESCO για την ανώτατη εκπαίδευση (1998-2017): από τη θεωρία στην πράξη; - Πίτσου, Χαρίκλεια; Αστεριώτη, Νίκη (Επιστημονική Επετηρίδα Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 2018)
Τις τελευταίες δεκαετίες του 21ου αιώνα στην κοινωνία της παγκοσμιοποίησης και της πολιτισμικής πολυμορφίας διεθνείς και περιφερειακοί οργανισμοί έχουν θέσει στην ατζέντα τους την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου. Ειδικά, ο διαπολιτισμικός διάλογος κατέχει υψηλή θέση στην ατζέντα της UNESCO, ένας διεθνής οργανισμός που ασχολείται διαρκώς και επισταμένα με θέματα εκπαίδευσης. Στην παρούσα ερευνητική εργασία εξετάζεται με ποιες συνθήκες προωθείται ο «διαπολιτισμικός διάλογος» στο περιεχόμενο των τελικών εκθέσεων των παγκόσμιων διασκέψεων (1998; 2009) και της σύσκεψης (2003) του οργανισμού για την ανώτατη εκπαίδευση. Το θέμα προς συζήτηση που προκύπτει είναι με ποιες συγκεκριμένες πρακτικές η ανώτατη εκπαίδευση θα προωθήσει την ανάπτυξη του διαπολιτισμικού διαλόγου στις δομές της. Τα ερευνητικά αποτελέσματα που προέκυψαν μέσω της ανάλυσης περιεχομένου έδειξαν ότι ο διαπολιτισμικός διάλογος μπορεί να προωθηθεί στην ανώτατη εκπαίδευση μέσω της διεθνοποίησής της, με διαπανεπιστημιακά δίκτυα και τη δημιουργία μιας δημοκρατικής κουλτούρας