Ιατρικός τουρισμός σε φιλικά περιβάλλοντα για ασθενείς με άνοια - Ιακώβου, Κωνσταντίνα Βασιλική; Αντωνιάδου, Ελένη; Τσολάκη, Μάγδα (Επιστημονική Επετηρίδα Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 2019)
Η παρούσα επισκόπηση διερευνά ένα νέο πεδίο για την ανάπτυξη ενός νέου είδους τουρισμού στον ελληνικό χώρο. Οι ιατρικές υπηρεσίες που παρέχονται στην Ελλάδα είναι υψηλού επιπέδου. Επίσης, η Ελλάδα διαθέτει ένα αξιόλογο τουριστικό προϊόν προς εκμετάλλευση, προσφέροντας ποικιλία δραστηριοτήτων, πολιτιστικών δρώμενων, ξενοδοχειακών υποδομών και τοπίων, ικανοποιώντας κάθε ηλικιακή ομάδα. Επιπλέον, η αύξηση του προσδόκιμου ζωής έχει δημιουργήσει μια νέα προοπτική για τουρισμό που αφορά σε ηλικιωμένους, ακόμα και ιατρικό τουρισμό, τομέας που επιδρά θετικά στην υγεία τους. Το φαινόμενο της γήρανσης έχει άμεση σχέση με τη νοητική έκπτωση των νοnτικών λειτουργιών των ηλικιωμένων και άρα άμεσα σχετιζόμενες με αυτή ασθένειες, όπως η άνοια, οι οποίες θα εμφανίζονται όλο και συχνότερα. Λαμβάνοντας αφορμή αφενός τον τουριστικό πλούτο της χώρας μας και αφετέρου τις ανάγκες των ασθενών με άνοια, διερευνούμε στη συγκεκριμένη εργασία, τη δημιουργία τουριστικών προϊόντων φιλικών προς τους ασθενείς. Λόγω των εξειδικευμένων αναγκών των ασθενών, προτείνεται η ένταξη όλων αυτών των δραστηριοτήτων σε κοινότητες φιλικές προς την άνοια, και ειδικότερα με την παροχή κατάλληλων υπηρεσιών και υποδομών. Καθώς στη διεθνή βιβλιογραφία γίνεται εκτενής αναφορά σε φιλικές υπηρεσίες σε ασθενείς με άνοια, διερευνήθηκε ως επί το πλείστον η φιλικότητα των κτιριακών υποδομών, με γνώμονα τον εύκολο προσανατολισμό σε νέα περιβάλλοντα (ξενοδοχεία, ιατρικές υποδομές). Ειδικότερα, παρατίθενται συνοπτικά προδιαγραφές από εφαρμοσμένα παραδείγματα στο εξωτερικό για τη διαμόρφωση τόσο των εξωτερικών όσο και των εσωτερικών τους χώρων. Τέλος, και με στόχο να μπορεί ο ασθενής να μετακινείται αυτόνομα και εκτός των συγκεκριμένων χώρων, παρατίθεται και η έννοια της φιλικότητας των πόλεων.