Η εκπαίδευση στην περιοχή του Νομού Έβρου: το παράδειγμα της Ορεστιάδας την περίοδο 1920-1940 - Καλιούνη, Ελένη (Επιστημονική Επετηρίδα Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 2022)
Ο σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να εξετάσει τα στοιχεία τα οποία μπορούν να αποτυπώσουν με σαφήνεια την εκπαιδευτική κατάσταση η οποία επικρατούσε στην Ορεστιάδα την περίοδο 1920-1940. Πιο συγκεκριμένα, αυτή η εργασία, μελετά δεδομένα τα οποία προκύπτουν από τα μαθητολόγια των σχολείων την περίοδο εκείνη. Μέσα από την έρευνα παρατηρήθηκε ότι το σύνολο των εγγραφέντων και των φοιτησάντων αγοριών και κοριτσιών ήταν σχεδόν ίδιο. Ένα άλλο σημείο άξιο αναφοράς ήταν η έντονη στασιμότητα που παρατηρήθηκε στην πρώτη τάξη. Ένα εξίσου σημαντικό τμήμα αυτού του άρθρου αποτελεί και η αναφορά στα επαγγέλματα με τα οποία ασχολούνταν οι γηγενείς. Καταληκτικά θα αναφερθούμε στα στοιχεία που συλλέξαμε μέσα από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους του Νομού Έβρου, τα οποία μας βοήθησαν να δημιουργήσουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την εκπαίδευση της περιόδου. Για παράδειγμα υπήρχαν αναφορές για ίδρυση ομάδας προσκόπων, επίσης το έτος 1938 λειτουργούσε συσσίτιο, το οποίο εκτός από τους άπορους μαθητές ήταν και για τους φτωχούς και άνεργους κατοίκους της Ορεστιάδας.