Θεσμικό πλαίσιο και λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών στην Ελλάδα με έμφαση στη μουσική: μια μελέτη της διαχρονικής τους εξέλιξης - Νούσια, Αλεξάνδρα; Ράπτης, Θεοχάρης (Επιστημονική Επετηρίδα Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 2022)
Μέχρι τα τέλη του 19ου αι. η μέριμνα για το παιδί στην Ελλάδα είχε προνοιακό χαρακτήρα με κύριο μέλημα την απαραίτητη φροντίδα, τη βασική μόρφωση και εκπαίδευση των παιδιών σε μια τέχνη με σκοπό την επιβίωση τους αργότερα ως ενήλικες. Αρχικά υπήρξε μέριμνα για τη βασική φροντίδα και προστασία του παιδιού στην Ελλάδα, λόγω των άσχημων κοινωνικών συνθηκών της εποχής και του μεγάλου αριθμού ορφανών που προέκυψαν από τις συνεχείς πολεμικές συγκρούσεις. Επιχειρεί τότε η Πολιτεία να δημιουργήσει το θεσμό της παιδικής προστασίας καταφεύγοντας κυρίως στη βοήθεια εθνικών ευεργετών και ιδιωτικών φιλανθρωπικών εισφορών, αφού οι κρατικοί πόροι είναι ελάχιστοι. Η συνειδητοποίηση για την αγωγή και μόρφωση των νηπίων ξεκινά από τις αρχές του 20ου αι. όταν και ιδρύονται σταδιακά όλο και περισσότερα κέντρα αγωγής και φροντίδας παιδιών προσχολικής ηλικίας με τη μορφή που έχουν οι σύγχρονοι παιδικοί σταθμοί. Η παρούσα βιβλιογραφική μελέτη, εξετάζει τη διαχρονική εξέλιξη του θεσμού των Παιδικών και Βρεφονηπιακών σταθμών στην Ελλάδα. Επιχειρείται μια ιστορική ανασκόπηση του θεσμικού πλαισίου αλλά και της σκοπιμότητας των Βρεφονηπιακών Σταθμών στη χώρα μας. Ειδικότερα, ερευνάται η ίδρυση των πρώτων Παιδικών Σταθμών και η εξέλιξή τους στην μορφή που έχουν σήμερα οι Δημοτικοί, Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο γνωστικό πεδίο της μουσικής αγωγής και την συχνότητα ενασχόλησης των παιδιών της πρώιμης παιδικής ηλικίας με τη μουσική στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα του παιδικού σταθμού.