Πρώιμη ανίχνευση και αντιμετώπιση των μαθητών με δυσκολίες στον ψυχοκοινωνικό και μαθησιακό τομέα: η Ενιαία Κλίμακα Αξιολόγησης και Παρέμβασης σε επίπεδο τάξης - Διδασκάλου, Ελένη; Ρούση-Βέργου, Χριστίνα (Επιστημονική Επετηρίδα Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 2025)
Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Έλληνες εκπαιδευτικοί στη μετά-COVID εποχή αποτελεί ο περιορισμός ενός αυξανόμενου αριθμού μαθητών που εκδηλώνουν συναισθηματικές και συμπεριφορικές δυσκολίες. Οι σύγχρονες εξελίξεις επισημαίνουν μία σημαντική στροφή, από την παραδοσιακή έμφαση στην αντιμετώπιση των έντονων προβλημάτων μεμονωμένων μαθητών, προς την κατεύθυνση της πρόληψης και στην παροχή υποστήριξης στο σύνολο του μαθητικού πληθυσμού. Ο καθολικός προσυμπτωματικός έλεγχος αποτελεί έναν ακριβή τρόπο προληπτικής αξιολόγησης των επιπέδων κινδύνου που διατρέχουν οι μαθητές να εκδηλώσουν συμπεριφορικές, συναισθηματικές και μαθησιακές προκλήσεις. Η παρούσα εργασία εστιάζει στην πιλοτική προσαρμογή, σε δείγμα Ελλήνων δασκάλων (Ν=38) και μαθητών (Ν=343), ενός νέου εργαλείου καθολικού προσυμπτωματικού ελέγχου. Συγκεκριμένα η Ενιαία Κλίμακα Αξιολόγησης και Παρέμβασης σε Επίπεδο Τάξης η αποτελείται από εβδομήντα τέσσερα συνολικά στοιχεία αξιολογεί και αναδεικνύει τη στοχοθεσία των εκπαιδευτικών παρεμβάσεων στους εξής τομείς: α) Συμπεριφορές Απορρύθμισης/Προβλήματα Ακαδημαϊκής Επίδοσης, β) Διαταρακτικές/Επιθετικές Συμπεριφορές γ) Αγχώδη/Καταθλιπτική Συμπεριφορά/ες και δ) Συμπεριφορές Κοινωνικής Απόσυρσης: Αποφυγή άλλων ανθρώπων ή ομαδικών δραστηριοτήτων. Περιγράφονται η δομή, το περιεχόμενο, τα αποτελέσματα των συσχετίσεων αξιολόγησης-επαναξιολόγησης, το μέγεθος της ακρίβειας ταξινόμησης καθώς και της παραγοντικής ανάλυσης της κλίμακας.