Τα βραβεία της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς κατά την περίοδο 1990-2010 - Τσιώρη, Δήμητρα (Επιστημονική Επετηρίδα Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 2014)
Το παρόν άρθρο εξετάζει τα βραβεία που απονέμονται από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά (Γ.Λ.Σ.) κατά την περίοδο 1990–2010. Ο θεσμός των βραβείων παιδικού βιβλίου εμφανίστηκε το 1922 στην Αμερική, όταν η American Library Association (A.L.A.) απένειμε το Newbery Medal στο παιδικό βιβλίο The Story of Mankind του Hendrik Willem van Loon. Ωστόσο, τα βραβεία παιδικού βιβλίου άρχισαν να απονέμονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα μόλις 36 χρόνια μετά, το 1958, όταν ο μη κερδοσκοπικός φορέας της Γ.Λ.Σ. προκήρυξε τον λογοτεχνικό διαγωνισμό συγγραφής παιδικού αναγνώσματος. Μολονότι ένα πλήθος βραβείων επιμέρους φορέων ακολούθησε, τα βραβεία της Συντροφιάς παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς άνοιξαν ένα νέο δρόμο για τη συγγραφή ελληνικών παιδικών βιβλίων σε μία εποχή που οι μεταφράσεις είχαν κυριαρχήσει. Πραγματοποιώντας μια ανασκόπηση της ελληνικής βιβλιογραφίας γύρω από τον χώρο της παιδικής λογοτεχνίας, καθίσταται σαφής η απουσία επιστημονικών μελετών αναφορικά με τα βραβεία της Γ.Λ.Σ., εκτός από μεμονωμένες περιπτώσεις, οι οποίες ως επί το πλείστον εστιάζουν στην ιστορική σημασία και την προσφορά αυτών. Σκοπός του άρθρου είναι η μελέτη των λογοτεχνικών βραβείων της Γ.Λ.Σ. ως πολιτισμικού φαινομένου κατά την περίοδο 1990–2010. Ειδικότερα, επιχειρείται η παρουσίαση των στόχων και των θεμάτων των αθλοθετημένων βραβείων. Επιπροσθέτως, διερευνώνται η σύνθεση των κριτικών επιτροπών, η συχνότητα βράβευσης των ίδιων δημιουργών και το φύλο των βραβευμένων. Τέλος, εξετάζονται τα σκεπτικά των βραβεύσεων, προκειμένου να αναδειχθούν τα βασικά κριτήρια αξιολόγησης των διακεκριμένων έργων.