Το Σώμα Ελλήνων Αλκίμων (ΣΕΑ): Εκπαίδευση, διοίκηση, δραστηριότητες. - Γιαννακόπουλος, Ανέστης (Κείμενα Παιδείας, 2025)
Το Σώμα Ελλήνων Αλκίμων (ΣΕΑ) συνιστά ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα οργανωμένης προσπάθειας πολιτικής και ιδεολογικής διαπαιδαγώγησης της νεολαίας σε περιόδους αυταρχικής διακυβέρνησης. Η εργασία εξετάζει τη διαχρονική πορεία του θεσμού, από την ιδεολογική του έμπνευση και τις πρώτες του μορφές στη Σμύρνη, έως την επίσημη θεσμοθέτησή του στον Πειραιά και την κορύφωση της δράσης του κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών (1967–1974). Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στη στρατιωτική οργάνωση, τη χρήση αρχαιοπρεπών προτύπων, τη δομή της εκπαίδευσης και την αξιοποίηση του αθλητισμού, των παρελάσεων και των κατασκηνώσεων ως μέσων ενίσχυσης της πειθαρχίας και του εθνικιστικού πνεύματος. Η μελέτη στηρίζεται σε πλήθος πρωτογενών πηγών, διοικητικών εγγράφων και κανονισμών λειτουργίας, καθώς και σε επιλεγμένη δευτερογενή βιβλιογραφία από το πεδίο της σύγχρονης ιστοριογραφίας και της εκπαιδευτικής πολιτικής. Μέσα από την αποτίμηση του ρόλου και των ορίων της οργάνωσης, αναδεικνύεται η σχέση ανάμεσα στην πολιτική εξουσία, την αγωγή και τη νεολαία, καθώς και η αδυναμία κάθε μορφής ιδεολογικής χειραγώγησης να επικρατήσει μακροπρόθεσμα έναντι της κοινωνικής δυναμικής και της δημοκρατικής συνείδησης. Το ΣΕΑ, τελικά, αποτυπώνεται ως ιστορικό τεκμήριο μιας εποχής έντασης μεταξύ εξουσίας και παιδείας, με σημαντικά διδάγματα για τον ρόλο της αγωγής στη διαμόρφωση της συλλογικής ταυτότητας.