Αυτοκρατορικά φιρμάνια για τους Γάλλους της Θεσσαλονίκης (1716-1722) - Koutzakiotis, Georges (Μακεδονικά, 2002)
Στη σειρά «K. Monuments Historiques» των Εθνικών Αρχείων της Γαλλίας σώζεται, σε γαλλική μετάφραση, το μεγαλύτερο μέρος των διαταγών τις οποίες η Υψηλή Πύλη εξέδωσε στο διάστημα των ετών 1716-1722 για τη γαλλική εμπορική κοινότητα της Θεσσαλονίκης. Τα αυτοκρατορικά αυτά φιρμάνια παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μελέτη των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών που επικρατούσαν στη μακεδονική πρωτεύουσα και την ευρύτερη περιοχή την εποχή της συνθήκης του Πασσάροβιτς (1718), εποχή κατά την οποία η Θεσσαλονίκη αρχίζει να αποκτά μεγάλη εμπορική σημασία. Το συγκεκριμένο αρχειακό υλικό μας δίνει μια αντιπροσωπευτική εικόνα των προβλημάτων που οι Γάλλοι αντιμετώπιζαν στις αρχές του 18ου αιώνα στη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές· τα προβλήματα αυτά προκαλούνταν κυρίως από τις τοπικές οθωμανικές αρχές, οι οποίες παραβίαζαν συχνά τα άρθρα των Διομολογήσεων.