Νεώτεραι παρατηρήσεις επί της χρονολογίας των τειχών της Θεσσαλονίκης - Vickers, Michael (Μακεδονικά, 1972)
Ό Γ. Γούναρης εχει αμφισβητήσει τήν νέαν χρονολόγησιν (εις τα μέσα του 5ου αί. μ.Χ.) των τειχών τής Θεσσαλονίκης καί τής δευτέρας φάσεως τής Ροτόντας. ’Έχει διορθώσει λάθη τινά στοιχειώδη, άλλα δέν επέτυχε νά δώση πειστικά έπιχειρήματα διά τήν χρονολόγησιν τών μνημείων εις τό τέλος του 4ου αί. π.Χ. Βασική είναι ή χρονολόγησις τής επιγραφής του Όρμίσδα. Ό Γ. Γούναρης δέχεται τήν μή ίσχύουσαν πλέον ύπόθεσιν τοϋ Tafrali περί Όρμίσδα καί χρονολογεί εις τό 380 μ.Χ. "Ενας δεύτερος Όρμίσδας τοϋ 5ου αί. μ.Χ. ύπήρξεν Praefectus Praetorio τοϋ Τλλυρικοϋ πριν γίνει τής ’Ανατολής. ’Ιστορικά όσον καί αρχαιολογικά είναι τά έπιχειρήματα, εις τά όποια στηρίζεται ή χρονολόγησις τής έπιγραφής τοϋ Όρμίσδα καί τών τειχών τής Θεσσαλονίκης εις τόν 5ον αί. Ό Γ. Γούναρης επίσης θεωρεί τό νοτίως τής Ληταίας Πύλης τμήμα τοϋ δυτικοϋ τείχους μεταγενέστερον τών άλλων οχυρώσεων, αλλά παραβλέπει ότι ή άνατολική πλευρά τοϋ Ιπποδρόμου χρησιμέυσε καί ώς μέρος τοϋ ανατολικού σκέλους τών τειχών καί ώς εκ τούτου δέν έχρησιμοποιήθησαν καθίσματα τοϋ ’Ιπποδρόμου εδώ οσα εις τό δυτικόν σκέλος.